sentx100 | ELS 3 EIXOS
14093
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14093,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

ELS 3 EIXOS

El projecte Sentx100 gira al voltant de 3 eixos

El projecte ha obtingut un Premi Nacional en Innovació Social de la Caixa, 2016-2017; així com el reconeixement per l’Agència d’Innovació Social de Catalunya (AQuAS). (Veure Link). El projecte de la UVic-UCC, ha estat finançat pel programa d’ajuts a Projectes d’Iniciatives Social de l’Obra Social “la Caixa”. El projecte pilot s’ha dut a terme el curs acadèmic 2016-2017 a l’Escola de la Sínia, a causa del seu caràcter innovador i al seu fort compromís amb els seus alumnes, dirigida per Gina Codinachs; amb la col·laboració de Tàndem Social, CAP REMEI, i de la Fundació Atlàntida. Per al curs 2017-2018 compta amb el suport de la Vetllada Cuina Solidària. (Veure link).

D’una banda, el projecte busca donar eines als nens, als professors ia les famílies perquè puguin fer front als problemes nutricionals, psicosocials i econòmics que enfronten, des d’una estratègia d’apoderament basada en la capacitació partint des dels seus grans fortaleses i recursos. Es va iniciar amb dos diagnòstics comunitaris.

 

D’altra banda, pretén integrar la recerca en projectes socials i de benestar a través de la transferència de coneixement de la UVic-UCC a la societat. Un cop finalitzat el projecte, la voluntat dels investigadors és poder-lo extrapolar a altres realitats i contextos. En aquest sentit s’està negociant amb noves escoles a Vic, a Osona (amb el Consell Comarcal d’Osona) i en Manitoba (Canadà).

BENESTAR PSICOSOCIAL

El projecte psicosocial s’apodera als nens per gestionar el seu benestar emocional dels nens. Es basa en principis de Teràpia Ocupacional, de l’ús terapèutic de l’art i de la teràpia gestalt, entre d’altres. A nivell d’extraescolars, els alumnes de Cicle Inicial han creat un conte que parla de la seva realitat, coordinat per l’escriptora Asha Miró, i els de Cicle Superior han treballat una obra de teatre sota la direcció del dramaturg Txema Segura.

 

Així mateix, s’ha desenvolupat una formació en promoció del benestar psicosocial per a tot el professorat i tallers de benestar emocional per a tots els nens de l’escola, on aquests aprenen a gestionar el seu propi benestar emocional i a ajudar els seus companys.

 

El taller Art x Emocions, s’ha desenvolupat amb tots els nens de segon curs. A partir de les avantguardes artístiques, els nens han après a cada sessió a gestionar una emoció en concret. Per exemple, a partir del quadre de Much “El crit” els nens han creat una obra d’art basada en aquesta pintura i han treballat sobre els sentiments de por i ansietat. Destaca la participació d’artistes com Josep Maria Roma i de les professores Laura Carrasco i Berta

 

Amb els alumnes de quart curs Karina Amato ha desenvolupat un taller de dansa, com a instrument d’expressió emocional.

BENESTAR NUTRICIONAL

La primera activitat del projecte ha estat fer una diagnosi de l’estat nutricional dels alumnes, consistent en la realització d’entrevistes a pares i mares dels nens per avaluar el grau d’inseguretat alimentària familiar, i en un estudi antropomètric dels alumnes del centre, amb les mesures de creixement de referència de l’OMS. Posteriorment s’ha creat un Food Living Lab que ha impartit tallers de nutrició als nens i a les famílies on aprendran a desenvolupar una dieta sana amb pocs recursos. Aquestes activitats s’han realitzat des de la UVic-UCC en col·laboració amb el CAP Remei.

FOMENT DE LA CULTURA EMPRENEDORA

Les dificultats econòmiques es combaten amb accions que fomentin la cultura emprenedora. Per això els nens de sisè han participat en tallers d’emprenedoria per a treballar competències genèriques com la resolució de conflictes o la creativitat.

El projecte va concloure a finals de maig amb una actuació dels alumnes al Teatre Atlàntida gràcies a la col·laboració de la Fundació Atlàntida. En la mateixa van col·laborar l’Escola de Música de Vic dirigits per Marc Vernis, Guillem Roma i Edna de Soul Sisters. David Conill ha treballat en la creació d’un documental social, que serà presentat a la tardor de 2017.

 

Aquest projecte interfacultatiu liderat per Salvador Simó, ha comptat amb la implicació dels professors de la FCSB Raimon Milà, Míriam Torres, Cristina Vaqué i Laia Briones. La iniciativa implica una transferència de coneixement de dos grups de recerca de la UVic-UCC: Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), que el lidera i Methodology, Methods, Models and Health and Social Outcomes (M3O).

També compta amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC, dirigit per la Dra. Marina Geli. El projecte ha comptat amb el suport de l’OTRI de la UVic-UCC, especialment de Montse Serra i de Bet Dachs.

 

Ha destacat la participació dels estudiants de Teràpia Ocupacional, Sara Roman, Mariela de Eguia, Ariadna Granados, Jaume Cases, Sara Vegis, Alba Rosell, Fanny Vaillant, Zoé Rouyer, Eloi Bordas Pérez, Marina Dagnac, Audrey Delgado, Marina i Gerard Llosa.

 

Link (el projecte a la Televisió, en català).