sentx100 | Un estudi de la UVic-UCC demostra que la música genera records i connexió entre persones amb Alzheimer o discapacitat intel·lectual i els seus familiars
15602
post-template-default,single,single-post,postid-15602,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Un estudi de la UVic-UCC demostra que la música genera records i connexió entre persones amb Alzheimer o discapacitat intel·lectual i els seus familiars

Un estudi de la UVic-UCC demostra que la música genera records i connexió entre persones amb Alzheimer o discapacitat intel·lectual i els seus familiars

Divendres passat es va presentar a L’Auditori de Barcelona l’estudi La música i la cultura com a instruments de benestar i inclusió social, desenvolupat per investigadors del grup de recerca SaMIS (Salut Mental i Innovació Social) i de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC amb la col·laboració de l’ESMUC. L’estudi ha valorat l’impacte que l’activitat Un Matí d’Orquestra del programa Apropa Cultura de L’Auditori té en persones amb Alzheimer o discapacitat intel·lectual i en el seus cuidadors.

Aquesta activitat permet que aquestes persones i els seus educadors visitin L’Auditori, on tenen una trobada amb un o dos músics, assisteixen a una part de l’assaig de l’orquestra i fan un taller musical. L’estudi posa en valor els aspectes positius d’aquesta experiència musical que dona accés a persones que, de forma autònoma i regular no podrien assistir a la programació habitual de concerts de L’Auditori.

A la presentació dels resultats hi van intervenir Salvador Simó, codirector de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i un dels autors de l’estudi; Jordi Tort, gerent de L’Auditori; i Sonia Gainza, directora d’Apropa Cultura. Les conclusions presentades per Simó posen en relleu que durant els tallers d’Un Matí d’Orquestra es crea “un alt nivell de participació i de gaudi” tant per part dels assistents com per part dels músics i professionals que fan els tallers, amb “moments d’humor i afecte”. A més, “a nivell cognitiu augmenten les seves capacitats d’atenció i concentració”.

Segons l’investigador, per als musicoterapeutes “l’activitat és una font de motivació, satisfacció i benestar, amb un sentiment de privilegi perquè en són els conductors i també els primers a comprovar-ne els factors positius”. Els músics de l’ESMUC i l’OBC, recull l’estudi, també manifesten les seves sensacions de benestar, emoció, satisfacció i enriquiment personal per formar part de l’activitat.

Pel que fa als cuidadors i familiars, “constaten la tranquil·litat, el benestar, la relaxació i la satisfacció que genera l’activitat”. Per últim, les entitats socials participants també fan una valoració positiva de l’experiència, que consideren “una oportunitat que permet als participants manifestar lliurement les seves capacitats i emocions a través de la música”.

Segons Salvador Simó, al llarg de l’activitat es produeix una “alta qualitat d’interacció i comunicació” entre músics, musicoterapeutes, professionals, acompanyants i participants. L’experiència és una “gran generadora i evocadora de records personals amb un profund significat per als participants, especialment les persones amb demència”.

Dissenyat l’any 2012 per Sonia Gainza, Assumpció Malagarriga, Catherine Clancy i Claudia Torner, el programa Un Matí d’Orquestra s’adreça a persones amb demència (els dimarts al matí) i amb discapacitat intel·lectual (els dijous al matí).

Aquí podeu descarregar-vos un resum de l’estudi. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.